Haganäs Musikteater

niklas L estrad2konst och kultur på arbetstid –
ett sätt att utveckla nya färdigheter och förmågor

Vilka är vi?
Mellan 40 och 45 personer: boende, arbetstagare och medarbetare på Haganäs, som är en socialterapeutisk LSS verksamhet för vuxna och ligger mellan Järna och Nykvarn. En eftermiddag i veckan träffas vi i Kontiki, vår samlingslokal, där musikteatern håller hus. Vi är inte professionella skådespelare, men alla som kan, deltar i detta kulturprojekt: konst och kultur på arbetstid!

Vad gör vi?
Haganäs musikteater är en integrerad amatörteater – och vem som integrerar vem är inte alltid så lätt att avgöra. Några lever med en funktionsnedsättning som märks mer, andra med en som går att dölja bättre, några har både scenskräck och höjdskräck, några sjunger falsk och dansar i otakt, några kommer ihåg sina repliker bättre än andra – men alla är med och ger sitt bästa, bjuder på sig själva, sin glädje och sina idéer.
Lite historia:
Det började med enkla julspel som vi varje år spelade som ”julklapp” till vänner, kollegor och anhöriga. En kör utvecklades vartefter och vi gjorde en konsert med sånger från hela världen, sedan följde ett musikspel om Robin Hood. Vidare gick resan till Norge med Anitrascenen ur Ibsens Peer Gynt. 2010 spelade vi hela, något förkortade versionen av Peer Gynt i Kulturhuset i Järna, fler föreställningar följde i Trombon i Södertälje och på en utescen på Haganäs. Arbetet tog flera år och var ett äventyr för var och en av skådespelarna, musikerna, statister och kuliss- och kostymansvariga.
Hela musikteatern hade växt och blivit nästan dubbelt så stor och bestod nu av 50 personer. Musikgruppen utvecklades till en lyhörd och kraftfull orkester, en grupp arbetade med olika dansscener.
Vissa talroller hade två skådespelare samtidigt – vi kallar det tandemspel – precis som när man hjälps åt att cykla på en tandemcykel. Efter det behövde vi en dramapaus och då övade alla utom orkestern att skriva egna texter i skrivverkstaden.

Hur jobbar vi?
Vi väljer pjäser som vi kan leva och arbeta med länge, som öppnar sig med nya aspekter, nya frågor. Innan vi börjar arbetet med ett nytt projekt så har vi en period, där vi förmedlar innehållet som en berättelse som går över flera veckor.
Själva repetitionerna börjar med en gemensam uppvärmning för kroppen, rösten, samspelet. Sedan delar vi in oss i olika grupper: en dramagrupp, orkestern, en röst-och rörelsegrupp, en kostym- och scenografigrupp. Varje grupp leds av ett eller fler proffs i sitt område och jobbar självständigt på väg. Vi följer upp arbetet genom att visa och spela det övade för varandra och så småningom sätta ihop det till en helhet.

Varför?
Det är inte bara kul och roligt att spela teater.
Vi upplever att musik, dans och drama är en hjälp i processen att övervinna inre och yttre svårigheter och utvecklas som individ.

Alla känner igen sig i Robins Hoods kamp för rättvisa, i Peer Gynts ensamhet, i trollets längtan att bli människa, i Mary och Colin i den hemliga trädgården: sökande och tvivel, vildhet och vilsenhet, hopp och förvandling.
Det vi spelar berör, blir till erfarenhet och ny kunskap. Det väcker frågor som kan kläs i ord: Vem är jag? Vad är meningen med mitt liv? Vad ska det bli av mig? Kan någon älska mig som jag är? Kan jag älska mig själv? Vi behöver varandra för att våga lyfta och leva med dessa frågor och kanske hitta meningsskapande svar på dem på oväntade platser.

Att sätta upp en pjäs är en levande process, ett litet liv i sig. På lek och på riktigt samtidigt. Både som grupp och som individ går man igenom kriser, rollen kräver kanske något nytt och okänt av en, övandet innebär tålamod, flexibilitet, man måste ta hänsyn till medspelare för att resultatet skall bli bra. Och två veckor innan premiären är det alltid totalt kaos som man måste ta sig igenom – för att inte tala om nervositeten innan ridån går upp!
Vi har alla lärt oss att känna igen dessa kritiska situationer. I bästa fall kan vi då skratta igenkännande åt oss själva och öva förtroendet för den gemensamma styrkan: vi vet att alla behövs och att det kommer att gå bra – fast inte alltid som vi har tänkt oss.
För det mesta bättre.

Järna, i februari 2015 / Katharina Karlsson

vill du veta mer?

skriv till katharina@haganas.se eller ring 0709 314391


Kontakta oss

Haganäs

Telefon: 08 551 52 177
Fax: 08 551 52 176
E-post: info@haganas.se


Visa karta och vägbeskrivning
Fler kontaktuppgifter