Aktuellt

Här kan ni läsa om vad som händer på Haganäs just nu!

Nytt år, nya friska tag!

Januari 2023. Gott nytt år allesammans och nu kör vi 2023. Livet gick under föregående år allt mer åter tillbaka till det normala och på Haganäs hade vi ett år fyllt med roliga aktiviteter, resor och fina gemensamma stunder!

Vi är väl medvetna om att vi inte varit så bra på att uppdatera här på hemsidan, men följ oss gärna på instagram och facebook: @haganasijarna heter vi på båda ställena. Där läggs det upp bilder lite mer frekvent. :) Ses där!


Solbacken är färdigt!

Augusti 2021: Solbacken är färdigt och det har blivit så obeskrivligt fint. Där bor just nu fem personer, men en sjätte är på ingång. Det är luftiga utrymmen, med en vid utsikt över åkrarna som omger Haganäs. Det har sannerligen varit en resa at bygga det här huset - men allt är värt det nu när man ser hur fint det blev. Heja oss och heja Solbackengänget!

Att Solbacken är klart betyder även att Storgården inte kommer finnas kvar, utan nu är det Stora huset och Solbacken som är de två gruppbostäderna som ligger på Haganäs område. Så det flyttas till både höger och vänster, renoveras och byggs om så att alla som bor här ska få det riktigt fint.

Det som sedan återstår är att få nedervåningen färdig och även utemiljön såklart, men först ska vi nog pusta ut en liten stund. 


Sommar 2021

Vi har även denna sommar haft två fantastiska lägerveckor - med skapande och uteäventyr! Det var stekande hett på skapandeveckan så det passade bra att sitta i skuggan och pyssla. På uteveckan överraskades vi av del störtskurar, men den mesta av tiden fick vi sol även då. I år hade vi beställt vår lunch från Kallfors kök - och det var ett vinnande koncept! Tack för fina lägerveckor bästa Haganäsgänget!


Sommar 2020

Nu är vi mitt i sommaren - vi har haft en lägervecka förra veckan då alla som ville delta skapade tillsammans med pärlor, lera, måleri, stenar mm. Det var härliga dagar och det var mycket vackra saker alla fick ta med sig hem på fredagen. Nästa vecka har vi nästa lägervecka på temat uteliv. Då kan man paddla kanot, fiska, bada, spela kubb mm. mm. 

Här får ni ta del av höjdpunkterna från skapandeveckans utvärderings:

Vad var bäst?

Att göra såna här – halsband och armband i olika fäger.

Den fina gemenskapen.

Att göra armband.

En bra gemenskap – att pyssla.

Halsbanden – gjorde lite smycken.

Gemenskapen – att få se hur kreativa och fokuserade alla varit.

Att göra smycken.

Att göra halsband och lera.

Att träffa alla nya människor från Ugglebo och Borgbo.

Att göra smycken till mamma.

Hur snälla ni varit mot varandra – hjälpsamma!

Att teckna, göra lera, en skål, armband, pärla.

Gjort teckningar och armband.

Armbandet – att vara här på Hagnäs och jobba.

Att alla är stolta och glada över det de skapat.

Gemenskap.

Målat sten och gjort armband och halsband.

Gjort schemat i Kontiki – bakat kanelbullar med lera.

Gjort halsband.

Jordgubbstårtan!

Fått jättefint halsband av S.S

Att så många har varit här – nån från varje hus varje dag.

Att jag har fått träffa er – alla underbara Haganäsare! Tack!


Ett nytt gruppboende byggs

Våren 2019 togs det första spadtaget till det som ska bli vår nya gruppbostad. Vi åldras alla olika och den fysiska åldern är inte alltid avgörande för vilka omsorgsbehov vi har, hur många timmar vi orkar arbeta eller vilka gemensamma aktiviteter vi kan och vill delta i. Det nya huset har ännu inte fått sitt namn utan går tills dess under arbetsnamnet "omsorgsboende" - utifrån det som vi hoppas ska fylla det. Det blir ett hus med sex fullvärdiga lägenheter, utan trappor och helt handikappanpassat. Det kommer finnas en vinterträdgård samt vara nära till terapier och kroppsbehandlingar. Husets hjärta består av stora gemensamma ytor samt ett väl tilltaget arbetskök.

Inflyttning är planerat till senare delen av 2020. 

Uppdatering juli 2019:
På Haganäs 30-årsjubileum i juni lades grundstenen till det nya huset. Vi samlade alla våra önskningar och goda tankar till det nya huset. Snart är det dags för grunden att gjutas! Det är spännande att se hur huset växer fram.

Uppdatering juni 2020:
Det är full fart på bygget, taket är på plats, fönster och snart även solceller. Vilken resa det är att följa med på när ett sånt stort hus byggs. Vi är alla förväntansfulla!


Haganäs åker till KIK

I juni 2019 åker hela 25 personer från Haganäs till Danmark och en festival som heter KIK. Där får vi träffa människor från verksamheter, likt vår egen, från nordens alla länder. Vi ska även visa upp ett Sverigespel som vi övat in på musikteatern under våren. För att läsa mer om KIK gå in på deras hemsida: https://allkunst.dk/

Uppdatering juli 2019:
Vi har haft en solig och på alla sätt underbar vecka i Danmark! Vi fick visa vårt sverigespel för en publik bestående av inte mindre än 400 människor. Då fick vi alla träna vårt mod. Vi mötte gamla vänner, fick nya vänner, fick testa på spännande workshops där vi lärde oss nya saker, doppade tår och kroppar i det svalkande havet, åt god mat och hade det kort och gott - gott.


Haganäs 30 år!

Haganäs startades 1989 som ett gruppboende för unga vuxna med olika psykiska funktionsnedsättningar (så hette det på den tiden). Under de trettio år som gått har verksamheten vuxit enormt. Inte minst har det tillkommit nya enheter såsom Ugglebo, Borgbo och Borgs gård, utan även på ursprungsplatsen finns nu en stor daglig verksamhet, samlingssal, ett flertal boendehus, mm. 

Vi är en stor hjärtlig verksamhet med underbara människor som rår om varandra och det ska vi fortsätta att vara i minst 30 år till!

Uppdatering juli 2019:
Tack alla kollegor, familj, vänner, medarbetare, boende, bekanta och alla ni andra som var med och firade vårt jubileum med oss! Det var en härlig fest som vi bär med oss i hjärtat!