Daglig verksamhet

En meningsfull arbetsplats!
Dagverksamheten inom Haganäs ligger vackert inbäddat på två geografiskt skilda platser utanför Järna.

Kök

Den ursprungliga dagverksamheten finns på Haganäs, där vi i köket lagar mat till alla som arbetar dagtid. Det lagas och bakas från grunden av fina ekologiska råvaror. Matsalen som blir en självklar mötesplats för oss alla både till vardags och fest behöver skötas om och gestaltas allt efter årstid och ändamål.

Betong

TA form som ligger bredvid kök och matsal har som inriktning att skapa allt från krukor, vattentrappor till stora fat och grodor. Gjuteriet samarbetar med både unga och etablerade formgivare/konstnärer och tillverkar produkter som är kommersiellt attraktiva för marknaden. Produkterna består av enstaka större skulpturer, större produkter i mindre upplaga som krukor och figurer samt serietillverkning av mindre föremål. I gjuteriprocessen ingår allt från att blanda bruk, skruva av och på bultar samt fylla formen, till att den färdiga hästen ska packas in och köras till ”parken" i Stockholm där allmänheten får glädje av att leka med - och klättra på den.

Läs mer om TaForm på: www.taform.se

Trädgård

På Haganäs dagliga verksamhet finns också en trädgård där arbetstagare och trädgårdsmästare tillsammans sköter om och gestaltar området. Trädgårdsgruppens arbete är både årstids och väderbetonat och kan innefatta både snöröjning på vintern och att plocka blommor till matsalen på sommaren. De har även tillgång till en lokal där de kan arbeta när de behöver skydd från väder och vind – och kanske olja in utemöblerna så de är fina till nästa säsong.

Borgs gård

Borgs gård är vackert och sjönära beläget i det sörmländska landskapet en bit bortom Haganäs. Det är en jordbruksfastighet med tillhörande skogsmark i lugn och avkopplande miljö. På Borgs Gårds dagliga verksamhet är arbetsuppgifterna fokuserade på träverkstad (snickeri), vedhantering, samt skaparverkstad där fina saker produceras i bland annat ull. Här finns också ett litet kök med tillhörande matsal, där man iordningställer fika och diskar efter maten. Lunchen hämtas varje vardag från Haganäs kök.